Sinds enkele jaren is tcf. een belangrijke leverancier van Achmea op het gebied van document output. Arno Jellema, directeur van tcf., reikt René Wissing, enterprise architect bij Achmea, de juiste middelen aan voor het maken van een kwaliteits- en efficiëntie slag op dit gebied. De samenwerking tussen beide heren is er naar eigen zeggen een ‘tussen strategen’.

In het kort:

René Wissing is verantwoordelijk voor het opstellen en operationaliseren van de architectuur binnen Achmea.

Arno Jellema levert de software, het advies en de implementatiediensten om documentprocessen te verbeteren, te versnellen en eenvoudig beheersbaar te maken.

De grootste uitdaging

“De vertaling van onze plannen naar de werkvloer is iedere keer een nieuwe uitdaging in onze samenwerking. Achmea is een complexe klant, het bedrijf bestaat uit allerlei verschillende merken en afdelingen. Dat maakt het niet eenvoudig alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. René en ik bespreken dan ook keer op keer uitvoerig hoe we dat het beste kunnen aanpakken.”

Verloop van het contact

“We weten elkaar altijd te vinden. Soms is dat nagenoeg dagelijks, soms een paar keer per maand. Om een nieuw systeem en nieuwe aanpak binnen Achmea te introduceren, moet dat worden verkocht. We maken dan samen een rondje over de vloer. Arno kan met iedereen communiceren. Met werknemers, maar ook met technici en directeuren.”

De geschiedenis van de samenwerking

“Mijn vorige werkgever wilde de kwaliteit, efficiency en effectiviteit in het outputdomein verbeteren. Zodoende stuitte ik op het bedrijf waar Arno destijds werkzaam was. Arno fungeerde daar als technisch adviseur, maar hij was ook hoofd Ontwikkeling. Hij kon vertellen wat nodig was én dit realiseren. Het bedrijf waar Arno werkte, stopte met de adviesactiviteiten en vervolgens richtte hij zijn eigen bedrijf op, The Consultancy Firm. Toen ik bij Achmea ging werken en ook hier op zoek was naar een adviseur, kwam ik als vanzelfsprekend bij Arno terecht.”

Hoe omschrijf jij de stijl van René? 

“René is een strateeg, net als ik. Daarom is er ook een klik tussen ons. Hij heeft een duidelijk beeld van wat er moet gebeuren en hoe dat het beste aangepakt kan worden. Naar mijn idee is René een visionair die politiek gevoelig is en goed kan opereren in een grote organisatie als Achmea.”

Zou jij in de schoenen van René kunnen staan? 

“Nee. Ik ben ondernemer en productenman. Het werk van René past niet bij mijn karakter. Daar ben ik niet geduldig genoeg voor. Ik wil altijd maar door met innoveren en verbeteren, René heeft veel meer rust. Laat ik vooropstellen dat ik vereerd ben dat ik onderdeel mag uitmaken van hetgeen René bij Achmea wil bereiken en ik denk dat ik daar een bepaalde rol in speel. Maar ik zou niet kunnen wat hij doet.”

Verbeterpunten met betrekking tot jullie relatie

“Als ik dan toch iets moet noemen, dan is het dat Arno soms iets te optimistisch is. Hij belooft iets de volgende dag te doen, maar ‘morgen’ is bij hem een rekbaar begrip. Dat heeft alles te maken met zijn enthousiasme. Hij wil wel en meent het ook, maar kan het niet altijd bolwerken in korte tijd. Maar ik heb hem er in vijf jaar nog nooit op betrapt dat hij het uiteindelijk niet nakomt. Ik weet bij hem dat het goed komt.”

Arno Jellema
De vertaling van plannen naar de werkvloer is een uitdaging

Andere cases

Nationale Nederlanden

NN komt met banksparen

Vorige case

Interview DSW

De directe lijnen bevallen uitstekend

Volgende case